THATCamp Utrecht 2015 http://utrecht.thatcamp.org Just another THATCamp site Wed, 28 Jan 2015 07:30:00 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.12 Online informatie http://utrecht.thatcamp.org/online-informatie/ Wed, 28 Jan 2015 07:30:00 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=292

Alle actuele informatie over programma en deelnemers vind je in een openbare Google Spreadsheet: bit.do/thatcamp. Mensen die zich nog niet hadden geregistreerd, kunnen hun naam en contactgegevens hier toevoegen. In de spreadsheet vind je ook een tabblad waar je je favoriete project of tool kunt toevoegen, zodat anderen daar weer inspiratie uit kunnen opdoen.

]]>
Laatste update http://utrecht.thatcamp.org/laatste-update/ Fri, 23 Jan 2015 16:09:23 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=281

Woensdag begint het THATCamp Utrecht. Inloop en registratie is om 9.00 uur in Drift 21 (te bereiken via de bibliotheek op Drift 27). Daar staat ook de koffie klaar. Om 9.30 uur is de opening van het tweedaagse evenement. Kijk hier voor het programma van beide dagen – voor zover al vastgesteld – en hier voor de sessies die al zijn voorgesteld. Iedereen kan op een van beide ochtenden ook zelf nog voorstellen doen voor sessies. Tot woensdag!

]]>
Researchathon met AVResearcherXL http://utrecht.thatcamp.org/researchathon-met-avresearcherxl/ Tue, 20 Jan 2015 21:45:45 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=265

logo avrxl
Wat komen we te weten als we metadata van televisie- en radioprogramma’s visualiseren in woordenwolken en tijdslijnen? En wat kunnen we leren uit een historische vergelijking tussen berichtgeving op televisie en in kranten binnen één en dezelfde tool? Wat kunnen we nu meer, beter of anders? In deze workshop gaan we aan de slag met AVResearcherXL, een nieuwe tool voor media-onderzoek. Workshop wordt verzorgd door Eva Baaren (Beeld en Geluid), Jasmijn Van Gorp, Andrea Meuzelaar en Vera Schoonbrood (UU).

]]>
Voorgestelde sessies http://utrecht.thatcamp.org/161/ Mon, 08 Dec 2014 09:26:10 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=161

Een update van de organisatoren. Een kleine inventarisatie leert dat we in elk geval de volgende sessies aanbieden tijdens het THATCamp Utrecht. Alle sessies hebben een gelijksoortige opzet. Ze worden door één of meerdere mensen voorgezeten die theorie, uitleg of ervaringen presenteren, waarna iedereen (neem je laptop mee!) binnen het thema van de sessie zelf aan de slag kan.

Wat goed is om te weten: er kan worden gewerkt met vrij beschikbare databestanden, maar onderzoekers wordt ook de gelegenheid geboden met hun eigen data aan de slag te gaan: iedereen die belangstelling heeft zijn (analoge of digitale) databestanden te ontsluiten of analyseren, kan deze meenemen. (Neem dan van tevoren even contact op met de organisatoren om van gedachten te wisselen over format en doel.)

  • Maak je archief nuttig: van papier naar digitale data
  • Haal je eigen online databestanden binnen: Data harvesten via (Json) rest calls
  • Het digitaal ontsluiten van audiobestanden
  • Evernote (en andere tools) voor geesteswetenschappers
  • Introductie in Python
  • Introductie in programmeren: Coding the Humanities
  • De mogelijkheden en beperkingen van topic modeling
  • Netwerk analyse en visualisatie met Sci2

Zie ook de pagina Sessies.

]]>
Registratie is geopend! http://utrecht.thatcamp.org/registratie-is-geopend/ Mon, 06 Oct 2014 13:52:02 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=150

Je kunt je nu registreren voor THATCamp Utrecht op 28 en 29 januari 2015. Klik op deze link om naar de registratiepagina te worden gebracht.


 

]]>
Over THATCamp Utrecht http://utrecht.thatcamp.org/over-thatcamp-utrecht/ Mon, 06 Oct 2014 07:37:53 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=145

In deze bijdrage willen we iets vertellen over de uitgangspunten voor het komende THATCamp, en onthullen we wat meer details.

thatcamp_2015

Digital Humanities-conferenties hebben veelal een inwisselbare insteek: de geesteswetenschappen hebben alles/niets (doorhalen wat niet van toepassing is) te winnen met het gebruik van digitale tools en technieken. De enige nuance van dit zwart-witbeeld zit ‘m vaak in het allerlaatste leesteken: het vraag- of uitroepteken waarmee de stelligheid van de organisatoren tot uitdrukking wordt gebracht. Het THATCamp-concept breekt op verfrissende wijze met deze traditie, door digitalisering niet te beschouwen als belofte of gevaar, maar als realiteit. Waar dat in de THATCamp-praktijk toe leidt, verschilt van bijeenkomst tot bijeenkomst. Inherent aan de unconference-vorm wordt het programma tenslotte collectief en ter plekke bepaald. 

In Nederland bleek het eerste THATCamp in Den Haag (januari 2014) in elk geval in een grote behoefte te voorzien. In goede sfeer lieten historici, informatici en combinaties daarvan elkaar zien hoe software of programmeertechnieken kunnen worden ingezet in de geesteswetenschappelijke praktijk – van het verzamelen en organiseren van data en het uitvoeren van digitale analyses tot digital humanities als methode of onderwerp van academisch onderwijs. In de afsluitende discussie bleek dat de deze eerste concrete uitwisseling van ervaringen voor velen smaakte naar meer.

THATCamp Utrecht wil in deze behoefte voorzien. In januari 2015 wordt opnieuw een platform geboden aan alle geesteswetenschappers in Nederland die behoefte hebben hun ervaringen of vragen bij het gebruik van digitale middelen in hun onderzoek of onderwijs aan de orde te stellen. De focus ligt daarbij vooral op de digitale praktijk en op reflectie gebaseerd op praktische ervaringen.

Nogmaals, het tweedaags programma wordt grotendeels door de deelnemers zelf vastgesteld. Iedereen kan daartoe in aanloop naar januari en aan het begin van de bijeenkomst zelf voorstellen aandragen. De inhoud van de voorgestelde sessies staat binnen de thematiek van het THATCamp volledig open, kunnen meer of minder technisch van aard zijn, zolang ze de uitwisseling maar dsstimuleren. Naast deze sessies biedt het THATCamp op beide dagen vier workshops aan over verschillende aspecten van het gebruik van digitale technieken (zie hieronder). Hierop kunnen de deelnemers intekenen.

Tot slot verzorgt David Berry (University of Sussex), samensteller van het standaardwerk Understanding Digital Humanities, een keynote.

Gegevens THATCamp Utrecht

  • Data: 28-29 januari 2015
  • Locatie: Drift 25, 3512 BR Utrecht (001, 003, 005, 101)
  • Deelnemers: max. 80
  • Deelname: gratis mits aangemeld
  • Programma: binnenkort bekendgemaakt
  • Voertaal: Nederlands, m.u.v. Keynote (Engels)
  • Organisatie: Pim Huijnen, Melvin Wevers (Translantis), Ilja Nieuwland (Huygens/ING)
  • Contact:
  • (Co-)organiserende instellingen:
    • Translantis-project en Asymenc-project, Universiteit Utrecht
    • CLARIAH
    • Digital Humanities Centre Utrecht
    • Huygens ING KNAW

 

]]>
People, make a note in your diaries! http://utrecht.thatcamp.org/first-announcement/ Thu, 27 Sep 2012 20:59:40 +0000 http://utrecht.thatcamp.org/?p=1

We hope to welcome everyone to a new THATCamp: THATCamp Utrecht is set to take place on January 28 & 29, 2015. We will soon provide more information on this site.

Meanwhile, read more about the THATCamp movement and browse other THATCamps at thatcamp.org.

]]>