Sessies

Ingeplande sessies

De volgende sessies vinden op uitnodiging of na aankondiging plaats:

1. Introductie in programmeren: Coding the Humanities

Screen Shot 2014-12-22 at 19.27.12Marijn Koolen en Jan-Hein Hoogstad (UvA) verzorgen een sessie over programmeren voor geesteswetenschappers.

 

2. Netwerk analyse en visualisatie

Thomas d’Haeninck (Universiteit Gent) en Amandine Thiry (Universiteit Leuven) verzorgen een sessie over digitale netwerkanalyse aan de hand van hun eigen promotieonderzoeken.

 

3. Tools voor geesteswetenschappers

images-2Historici en andere geesteswetenschappers verzamelen vaak veel informatie voor hun onderzoek. Hoe kan software helpen deze persoonlijke archieven te ordenen en ontsluiten? In deze sessie tips en trucs op het gebied van digitalisering, tekstherkenningsoftware en het doorzoeken van grote bergen informatie. Hierbij wordt onder andere ingegaan op het nut van Evernote voor de geesteswetenschapper. Evernote bevat veel meer functies dan alleen het opslaan van notities.

 

4. Introductie in Python

Folgert Karsdorp/Martijn van der Klis geven een introductie in Python aan de hand de Python-cursus die Karsdorp heeft ontwikkeld.

 

5. Leer diachrone netwerkvisualisaties bouwen in nodegoat

Screen Shot 2015-01-06 at 16.54.42Aan de hand van enkele eenvoudige stappen laten Geert Kessels en Pim van Bree (Lab1100) zien hoe je zelf op nodegoat.net een dataset aanlegt van allerlei data (biografisch, bibliografisch etc.) en hoe je deze gegevens diachroon en geografisch kunt visualiseren.

 

6. Time Capsule

In deze sessie zullen de programmeurs en onderzoekers van het TimeCapsule-project een gebruikersstudie en discussie verzorgen. Daarbij ligt de nadruk op de functies van het Time Capsule-systeem, de ideale ondersoeks-context waarin de tool gebruikt kan worden en de verschillende soorten gebruikers die er hun voordeel mee zouden kunnen doen.

 

7. Researchathon met AVResearcherXL

Wat komen we te weten als we metadata van televisie- en radioprogramma’s visualiseren in woordenwolken en tijdslijnen? En wat kunnen we leren uit een historische vergelijking tussen berichtgeving op televisie en in kranten binnen één en dezelfde tool? Wat kunnen we nu meer, beter of anders? In deze workshop gaan we aan de slag met AVResearcherXL, een nieuwe tool voor media-onderzoek. De workshop wordt verzorgd door Eva Baaren (Beeld en Geluid), Jasmijn van Gorp, Andrea Meuzelaar en Vera Schoonbrood (UU).

 

Overige voorgestelde sessies

8. Hoe ontwikkel ik een cursus digitale bronnenkritiek?

 

9. Het digitaal ontsluiten van audiobestanden

 

10. De mogelijkheden en beperkingen van Topic Modeling

 

Hoe stel ik zelf een sessie voor?

Iedereen kan zelf een sessie voorstellen. De eenvoudigste manier om dat te doen is op een van de ochtenden van het THATCamp zelf, die plenair beginnen.

Alle sessies hebben een gelijksoortige opzet. Ze worden door één of meerdere mensen voorgezeten die theorie, uitleg of ervaringen presenteren, waarna iedereen (neem je laptop mee!) binnen het thema van de sessie zelf aan de slag kan.

Wat goed is om te weten: er kan worden gewerkt met vrij beschikbare databestanden, maar onderzoekers wordt ook de gelegenheid geboden met hun eigen data aan de slag te gaan: iedereen die belangstelling heeft zijn (analoge of digitale) databestanden te ontsluiten of analyseren, kan deze meenemen. (Neem dan van tevoren even contact op met de organisatoren om van gedachten te wisselen over format en doel.)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *